In- en uitkuilmanagement Mais

Door de groeiproces van snijmaïs zitten er voldoende melkzuurvormende bacteriën van nature op het gewas. Hierdoor hoeft er niet extra toe gevoegd worden via een inkuilmiddel. Extra toegevoegde melkzuurvormende bacteriën zijn voeding voor gisten. In het geval van maïs zorgen deze bacteriën voor een verhoogd risico op broei. Maïs is door zijn hoge energiewaarde gevoelig voor broei en schimmelvorming. Om broei en schimmelvorming te voorkomen is het advies om een middel te gebruiken met uitsluitend azijnzuur- en propionzuurvormende bacteriën te gebruiken.

Magniva Platinum 1

Ruwvoerverbeteraar voor energierijke gewassen

De Bacteriën in Magniva Platinum 1 zorgen voor:

–     Minder broei en schimmels

–     snel een stabiele kuil

–     beter geur en smaak

Folder Magniva Platinum 1

 

Beterruwvoer.nl

Aandachtspunten inkuilen

  • Schone kuilplaten en sleufsilo’s zijn belangrijk voor het slagen van de conservering
  • Vermijd zand en verontreiniging in de kuil om verlies van kwaliteit te voorkomen
  • Voor een goede conservering is het verstandig om met snijmais onder de 38% droge stof te blijven
  • Breng lagen aan van maximaal 30 centimeter aan voor een maximale druk per laag
  • Zorg voor maximaal en continu druk op de kuil
    • Aanvoersnelheid (tonnen per uur) is 2 x het gewicht op de kuil
    • Aanrijdtijd is 1 minuut per ton product
  • Sluit na het inkuilen de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af door middel van combinatie van onderfolie en gangbare landbouwplastic

Aandachtspunten uitkuilen

  • Voldoende voersnelheid
    • > 1,5 meter per week in de winter
    • > 2 meter per week in de zomer
  • Zorg voor een glad snijvlak en verwijder voerresten