In- en uitkuilmanagement Gras

Kent u de waarde van uw graskuil?
Deze bedraagt al gauw 600 euro per ingekuilde hectare. Bij 50 ha eerste snede is dit een totaal bedrag van 30.000 euro dat u ingekuild heeft.
Het is van het grootste belang dat de conservering optimaal verloopt om de volgende redenen:

  • Betere smaak- en reukeigenschappen
  • Minder of geen verlies van voedingswaarde
  • Geen of minder ontwikkeling van ongewenste schimmelvorming (risico op micotoxinen)
  • Voorkomt eiwitrotting (hoog ammoniak) en vorming van enterobacteriën.

In het voorjaar starten we met de eerste snede. Per jaar kan van hetzelfde perceel 5 tot 6 sneden genomen worden. Een graskuil van goede kwaliteit heeft onder andere te maken met de juiste manier van conservering. Het is belangrijk dat tijdens het inkuilen suikers aanwezig zijn. Deze zijn voornamelijk aanwezig tijdens zonuren. Het advies is om het gemaaide gras binnen 48 uur on het plastic te hebben , zodat het niet te droog wordt. Door het juist aanrijden van de kuil, komt er minder zuurstof vrij, wat zorgt voor een snellere conservering. Gebruik daarnaast een inkuilmiddel, of kuilverbeteraar, voor de juiste conservering van het gras.

MAGNIVA Platinum heeft voor gras twee soorten kuilverbeteraars

Magniva Platinum 2

Ruwvoerverbeteraar voor de grasoogst van energie- en suikerrijke gewassen

De bacteriën in Magniva Platininum 2 zorgen voor:

–   Verlaging van de pH-waarde

–   Vermindering van droge stofverliezen door efficiënter  inkuilen en minder broei

–  Vermindering van gist- en schimmelgroei

–  Verbetering van de uitkuilwaarde

–  Een heerlijke geur en een hogere droge stof opname

 

Combinatie van heterofermentatieve en homofermentatieve bacteriën zitten in Magniva Platinum 2.   Heterofermentatieve (azijnzuurvormende) bacteriën  voorkomen broei bij het uitkuilen. Homofermentatieve  (melkzuurvormdende) bacteriën zorgen voor een snellere conservering van het kuilvoer.

Folder Magniva Platinum 2

Magniva Platinum 3

Ruwvoerverbeteraar voor de grove grasoogst van gewassen met een laag suiker- en hoog eiwitgehalte

Bedoelt voor moeilijk inkuilbare gewassen zoals grof gras of vlinderbloemigen

Bevat dezelfde bacteriën als Magniva Platinum 2 met extra toevoeging van enzymen. Deze enzymen helpt plantaardige vezels af te breken voor een betere verteerbaarheid en om suikers beschikbaar te maken van het ruwvoer voor de bacteriën en waarborgen hierdoor een snelle en stabiele graskuil

Folder Magniva Platinum 3

 

Gebruiksaanwijzing Magniva Ruwvoerverbeteraar

Beterruwvoer.nl

Om luchtinslag (broei) te voorkomen van de toplaag of tussenlaag van een lasagnekuil kan natuurazijn gebruikt worden. Op deze manier wordt deze laag voorzien van extra azijnzuur. Azijnzuur heeft een remmende werking op gisten. Zodoende ook minder kans op broei en voederverlies

 

Aandachtspunten inkuilen

  • Schone kuilplaten en sleufsilo’s zijn belangrijk voor het slagen van de conservering
  • Vermijd zand en verontreiniging in de kuil om verlies van kwaliteit te voorkomen
  • zorg voor een korte veldperiode (max. 2 dagen)
  • Voor een goede conservering is het verstandig om met gras onder de 45% droge stof te blijven
  • Breng lagen aan van maximaal 30 centimeter aan voor een maximale druk per laag
  • Zorg voor maximaal en continu druk op de kuil
    • Aanvoersnelheid (tonnen per uur) is 2 x het gewicht op de kuil
    • Aanrijdtijd is 1 minuut per ton product
  • Sluit na het inkuilen de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af door middel van combinatie van onderfolie en gangbare landbouwplastic

Aandachtspunten uitkuilen

  • Voldoende voersnelheid
    • > 1,5 meter per week in de winter
    • > 2 meter per week in de zomer
  • Zorg voor een glad snijvlak en verwijder voerresten